Versenyfelhívás 2012

Pályázati felhívás

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság valamint a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda ezúton hirdeti meg a 2012. évi,  nemzetközi rangú, az általános és középiskolások részére kiírt,

8. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyét,

amelyre a versenyzők a következő hat kategóriában küldhetnek be pályaműveket:

 1. Oktató programok, amelyek közismereti illetve szakmai tárgyak önálló /konzultáció nélküli/ tanulására alkalmasak
 2. Alkalmazói programok, amelyek a számítógépek széleskörű felhasználását mutatják be. Ebben a kategóriában versenyeznek a szoftvertechnológiai (operációs-rendszer szintű) programok is.
 3. Játékprogramok. Ebben a kategóriában a versenyzők saját ötleteik alapján írt játékprogramjaikkal versenyezhetnek. A zsűri elfogad olyan játékprogramokat vagy programrészeket is, amelyeket a pályázó másoktól átvett ötletek alapján fejlesztett tovább. Az a játékprogram is indulhat, amit a versenyző egy, már meglévő játék alapján önállóan fejlesztett, vagy önmaga jelentősen módosított. Ezekben az esetekben az ötlet illetve a külső program forrását is fel kell a pályázatban tüntetni.
 4. Megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver)
 5. Számítógépes művészeti programok, ebben a kategóriában – három csoportban – háromféle program versenyezhet:      - Számítógépes grafika, egy-egy versenyző legfeljebb 5 pályaművet küldhet be,
  - Számítógépes animáció, egy-egy versenyző legfeljebb 3 pályaművet küldhet be, de egyik pályamű időtartama sem haladhatja meg a 3 percet,
  - Számítógépes zene (kompozíció, hangzó zeneanyag), egy-egy versenyző legfeljebb 2 pályaművet küldhet be, egyik pályamű hosszúsága sem haladhatja meg az 5 percet.  
 6. Számítógéppel támogatott tervezés 
 7. Ebben a kategóriában várjuk a különböző CAD programokkal megszerkesztett tervrajzokat, látványterveket, műszaki animációkat.

 

A zsűri PC kategóriájú gépekre írt programokat fogad el.

A pályázat értékelésénél fontos szempont a program helyessége, alkalmazói programok esetén az emberközeliség, a multimédia és az Internet-es programoknál a tartalom mellett a látvány.

Az 1-4 kategóriában a pályázók készíthetnek hagyományos programnyelveken megírt, illetve WEB-alapú pályaműveket, ez utóbbi esetben a beküldött írásos anyagban jelöljék meg a pályamű Internet címét, esetleg jelszavát.

A pályázók a pályázatban a következő adatokat tüntessék fel:

- a pályázó neve, címe, e-mail címe, telefonszáma, valamint

- a pályázat kezelési utasítása, a pályázat tartalmi leírása,

- amennyiben a pályázathoz valamilyen hardver kiegészítés szükséges a leírásban ezt is fel kell tüntetni,

- egyetemisták és főiskolások esetében fel kell tüntetni az egyetem,/főiskola nevét és címét, a kar megnevezését.

- általános és középiskolások esetében a következőket is meg kell adni:

 • Az iskola nevét és postai címét, e-mail címét,
 • a pályázó hányadik osztályba jár, 
 • az informatika tanárának a nevét.

A versenyen 20 év alatt bárki részt vehet, azaz általános és középiskolás diákok, szakmunkás tanulók, az első évfolyamra járó egyetemi és főiskolai hallgatók illetve a versenyen fiatal, pl. teleházas programozók is indulhatnak, akik a döntő induló napjáig, azaz,

2012. március 22-ig

a 20. életévüket még nem töltötték be. (A zsűri elnöke, a versenyző kérésére, ha a versenyző néhány nappal túllépi a fenti időkorlátot, felmentést adhat: kovacs@mail.datanet.hu)

            A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet, ebben az esetben a csoport minden tagjának a nevét fel kell tüntetni a pályázatban.

A pályaműveket CD-n, DVD-n, vagy Interneten is be lehet küldeni. A programhoz a kezelési utasítást magyar vagy angol nyelven (ha a pályázó nem magyar anyanyelvű) kell mellékelni. Internetes pályázatok esetén, amennyiben a pályázatot a versenyző egy WEB oldalon helyezte el, be kell küldeni a WEB oldal címét.

1.      A verseny első fordulója.

      a. A programtermékeket 2012. február 10-ig kell a gimnázium versenybizottságának – adathordozón: CD-n, DVD-n illetve e-mail-en (e-mail cím: neumann.ibela@gmail.com) beküldeni. A pályázatokat a rendezők előzsűrizik. Az előzsűri 2012. március 1 - ig küld értesítést azoknak a versenyzőknek, akik a döntőbe kerülnek. Az el nem fogadott pályázatok szerzői is értesítést kapnak.

      b. A szerbiai (vajdasági) versenyzőknek a verseny első fordulóját vajdaságban rendezzük meg, amelyre Szerbiában az iskoláknak egy külön pályázati felhívást fogunk kibocsátani.     

2.      A döntő. A 2012. március 22. és 24. között az I. Béla Gimnáziumban megrendezendő döntőbe behívott versenyzők a zsűrinek és a közönségnek 10-15 perces előadás keretében mutatják be programterméküket. A zsűri –amelynek elnöke hagyományosan Kovács Győző, a verseny kezdeményezője – a terméket annak minősége, a bemutatás színvonala és a feltett kérdésekre adott válaszok alapján értékeli. A döntőn a pályázók (csoportos pályázat esetén maximum 2 fő) a rendező gimnázium vendégei. A zsűrizés végeztével a zsűri ünnepélyes eredményhirdetést tart. A versenyen bárki részt vehet, a zsűri pontozása és az eredmények nyilvánosak, mindez kikerül a verseny honlapjára is. A verseny döntőjébe került tanulók a verseny támogatói által felajánlott értékes díjakat kapják, amelyek zömében informatikai (hardver és szoftver) termékek.

            A pályázatokat a következő címre kell beküldeni:

Neumann verseny, I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda

7100 Szekszárd, Kadarka u. 25-27.

neumann.ibela@gmail.com

www.ibela.hu

             

A pályázat beküldésének a határideje: 2012. február 10.

 

A szerbiai (vajdasági) pályázatokat a szerbiai (vajdasági) pályázati kiírásban megadott határidőig, a megadott vajdasági címre lehet beküldeni.

Szekszárd, 2011. október 20.

 

Dr. Péceli Gábor     Dr. hc. Kovács Győző       Hajós Éva

  NJSzT elnök              zsűri elnök          a gimnázium igazgatója

 

Pályázati felhívás letöltése...

 

A Neumann verseny zsűrijének az elnöke a következőkről tájékoztatja a pályázókat:

 
 •             Korábban is, főleg az idei versenyre, egyre több Logo programmal írt pályázat érkezett, aminek – talán mondanom sem kéne - nagyon örültem.
 •             Ha a Logo nyelv iránti érdeklődés továbbra is fennmarad, azaz a jövő évi versenyre is sok Logo nyelven írt programot fogunk kapni, akkor – csak a Logo programokra – egy külön díjat alapítunk, amit az a versenyző fog elnyerni, aki a legötletesebben és sokrétűbben tudta a Logo technológia lehetőségeit felhasználni.
 •             A döntéshez – a Logo zsűri társelnökének - meghívom a Logo pedagógia kiváló ismerőjét és alkalmazóját, Dr. Farkas Károlyt, a Neumann Társaság MikroWorld Logo Szakosztályának az elnökét.

Szeretettel várjuk a Logo programozók legújabb munkáit.

Ezúton kívánok minden kedves pályázónak kellemes ünnepeket és boldog újévet!

            Kovács Győző

Budapest, 2011. december 6.

-->