Friss híreink

Beiratkozás az I. Bélában

Tisztelt Szülők! Kedves leendő I. Bélások!

 

A Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban 2016. június 24-én 8:00-12:00 között van a beiratkozás.

Tájékoztató szöcsketáborról

Kedves Szülők! Leendő I. Bélások!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, tájékoztatunk Benneteket a szöcsketábori tudnivalókról. Reméljük, már alig várjátok a nyár végét és a tábort!

Vezetőség

Végzősök - diákigazolvány leadás!

Kedves Végzős Tanulóink!

 
A tanulói jogviszonyod megszűnésekor diákigazolványodat a gimnáziumnak be kell vonnia, meg kell semmisítenie. Helyette igazolást adunk ki, mely 2016. október 31-ig lesz érvényes.
Arra kérünk, hogy a szóbeli érettségi vizsgák ideje alatt a Titkárságon add le diákigazolványodat.
 
Vezetőség
 

A 2016/2017-es tanévre vonatkozó tankönyvellátás lebonyolításának helyi rendje

Tisztelt Szülők! Tisztelt Iskolaszék! Tisztelt Diákönkormányzat!

Intézményünk minden év június 10-ig köteles felmérni, hány tanulónak kell vagy lehet biztosítani a tankönyvellátást az iskolai könyvtárból történő tankönyvkölcsönzés útján. Gimnáziumunkban az idei tanévben 134 tanuló nyújtott be normatív támogatás iránti igénylőlapot, továbbá 4 tanuló élne a gimnázium nyújtotta további kedvezménnyel. (Az Iskolaszék, az SZMK elnöke, a DÖK és a nevelőtestület korábban véleményezte és elfogadta az iskolai tankönyvtámogatás rendjét és a további kedvezmény igénybevételének feltételeit.)

Minden év június 17-ig meg kell határozni az iskolai tankönyvellátás helyi rendjét. Az elfogadás előtt ki kell kérni az iskolaszék, a szülői szervezet és az iskolai diákönkormányzat véleményét. A dokumentumot (2016/2017. tanévre vonatkozó tankönyvellátás lebonyolításának helyi rendje a 2015/16. tanévben) megtekinthetik a jobb oldali menüsor Tankönyv menüpontjában.

Véleményüket az ibelagimnazium@belamail.hu email-címre várjuk. 

Köszönjük, ha véleményének eljuttatásával segíti munkánkat!

Tisztelettel: Vezetőség

 

Tájékoztatás a 2016/2017. tanév tankönyvrendeléséről

Tisztelt Szülők!               

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2016/2017. tanév tankönyveit a KELLO felületén megrendeltük tanulóink számára. A tanulóknak korábban kiadott tankönyvlistán található könyvek szükségesek a tanév tudásanyagának elsajátításához. Ezen a lapon kellett Önöknek jelölniük azokat a tankönyveket, melyet nem az iskolai tankönyvrendelés keretében kívánnak beszerezni.

 

A tankönyvrendeléshez kapcsolódó tájékoztató dokumentumok a következők, melyekre kattintva megtekinthetik a dokumentumot:

1., Összesítő

2., Tankönyv összesítő

3., Finanszírozási összesítő

 

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a tankönyvek maximalizált össztömege évfolyamonként az alábbiak szerint alakul:

A NAV diákok nyári munkájával kapcsolatos tájékoztatása

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tanulók nyári foglalkoztatásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatót küldte meg az iskoláknak. Kérem, olvassák/olvassátok el figyelmesen.

Tájékoztató

Egyéb tájékoztató füzetekkel együtt elolvasható a http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz weboldalon (72. füzet).

Biztonságban a nyári szünetben

         

Tisztelt Szülők! Kedves Tanulóink!

Az alábbiakban a Szekszárdi Rendőrkapitányság nyári szünetre ajánlott tanácsait tolmácsoljuk. Továbbá megtekinthető az Epszilon Friday plakátja, illetve egy útmutató a vízi balesetek megelőzése érdekében.

 

Hamarosan elkezdődik a  nyári szünet, amelyet már nagyon várnak a gyerekek, a pedagógusok és a szülők. Sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, kirándulni,  de ahhoz, hogy  szünidő gondtalan és problémamentes legyen, kérem fogadják meg az alábbi tanácsokat.

3. hely a Stocholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjén

2016. Május 28-án, szombaton rendezték meg Budapesten a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar versenyének döntőjét, melyen Rappay Bence és Varga Péter a "The Living Water" -The solutions of the surface water protection at the Szedresi Ős-Sárvíz című kutatásukkal harmadik helyezést értek el. A kutatási eredményeket egy poszter segítségével kellett bemutatniuk angol nyelven egy nyolc fős zsűri előtt. A csapat felkérést kapott az ősszel sorra kerülő Budapesti Víz Világtalálkozón való részvételre, illetve a kutatás publikálására a magyarországi vízügyi folyóiratban a Hidrológiai közlönyben.

 
felkészítő tanár: Barocsai Zoltán
angol nyelv: Gazdag Gabriella
 
A BéLap összefoglalóját és fotóit itt olvashatják, tekinthetik meg.

Kiállításmegnyitó

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium szeretettel hívja és várja az érdeklődőket diákjaink - Szabó Anna és Bujdos Dorián – bemutatkozó kiállításának megnyitójára.

Időpont: 2016. május 30. (hétfő), nagyszünet

Nemzeti Oktatási Technikai Felkészültségi Felmérés

2016. április-júniusi időszakban nemzetközi összehasonlító elemzés készül a Digitális Jólét Program és a digitális oktatás tartalomfejlesztése érdekében. Az elemzés része a Nemzeti Oktatási Technikai Felkészültségi Felmérés (NET-R), amely a köznevelési intézmények informatikai infrastrukturális ellátottságát és a digitális oktatás helyzetét méri fel. Az elemzéssel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztetett és hagyott jóvá.

Kérjük Önt, hogy személyesen is töltse ki a kérdőívet, valamint küldje tovább kollégáinak is!

Virágözön, mosoly és könnyfátyolos tekintetek - Ballagás 2016

             

Gimnáziumunk 2016. április 30-án 10.00 órai kezdettel tartotta ballagási rendezvényét.

A végzős diákok hagyományosan végigvonultak az alsóbb évfolyamosok által feldíszített iskolaépületben, az iskolai tanösvényen és a gesztenyefák árnyékában húzódó parkon. Az emlékek és az elköszönés mosolyt és könnyeket fakasztottak. A szülők és az alsóbbévesek mellett elvonulva büszkeség sugárzott a ballagók arcáról.

A 2016-2017-es tanévre felvett tanulók

  Itt tekinthető meg                       

Különdíj a Hlavayn

2016. április 15-16-án Rappay Bence (10.C) és Varga Péter (11.C) a Veszprémben megrendezésre került Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián, "Természetvédelem" szekcióban különdíjat kapott „A felszíni vizek megőrzésének lehetőségei a Szedresi Ős-Sárvíz területén” című kutató munkájukkal. 

Felkészítő tanár: Barocsai Zoltán

I. Béla Diákszínpad: ezüst minősítés

A gimnázium diákszínpada a Dunaújvárosban rendezett Regionális Diákszínjátszó Találkozón ezüst minősítést szerzett. A fesztiválon a csapat Kéri Ferenc: Lopótök, avagy a Mari nem olyan című népi komédiát adta elő. A darabot rendezte és betanította Fonyódiné Patyi Mónika tanárnő.

A Helikoni Ünnepségekre készülő színjátszók 2016. április 19-én, 17 órai kezdettel a Neumann-teremben bemutatják a minősített darabot.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

 

Szülői értekezlet a 10. évfolyamon

  

 

Tisztelt Szülők!

2016. április 13-án, szerdán 17 órától összevont szülői értekezletet tartunk a 10.évfolyam szülei számára.

Téma: egyéni tanrend összeállítása, jelentkezés emelt szintű képzésekre.

Várjuk a szülőket és a diákokat egyaránt. Megjelenésükre feltétlenül számítunk!

Tisztelettel: Vezetőség

Szülői értekezlet a 12-13. évfolyamon

Tisztelt Szülők!

2016. április 6-án 17 órától szülői értekezletet tartunk a végzős évfolyam számára.

Terembeosztás: 12.A A/18-as terem, 12.B A/17-es terem, 12.C A/16-os terem, 13.D A/19-es terem.

IGAZGATÓI DICSÉRET A KÉT LEGJOBBNAK.....

Megérkeztek intézményünkbe a tavalyi tizedikesek kompetencia-mérési eredményei.

A két legmagasabb képességponttal rendelkező tanulónk ....

 

iskolaorvosi vizsgálatok a 9. évfolyamon

 Tisztelt Diákok! Tisztelt Szülők!

 
A 9. évfolyamos tanulók közül azoknak, akik betöltötték a 16. életévüket az idei tanévben kötelező részt venniük az iskolorvosi szűrővizsgálaton.
 
Az intézményi Házirend a következőket tartalmazza.
„2.3. A tanuló joga, hogy rendszeres egészségügyi felügyeletben és ellátásban részesüljön. Ennek keretében az iskola gondoskodik a tanulók rendszeres fogászati, szemészeti és belgyógyászati szűrővizsgálatok megszervezéséről. A vizsgálat pontos időpontjáról, rendjéről legalább három munkanappal korábban az érintett osztályok osztályfőnökei adnak tájékoztatást. A szűrővizsgálat a szülő előzetes írásbeli nyilatkozata ellenére nem bonyolítható le.”
 
A vizsgálat beosztását az osztályfőnökök végzik a megadott napokon.

Tájékoztató ingyenes, állami közlekedésbiztonsági programról (tanuloknak.hu) (Új tananyagokkal és ingyenes képzési lehetőséggel)

      

Kedves Tanulóink!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2016 márciusától újra elindítja tanuloknak.hu programját. A program június 15-ig tart.

A program célja, hogy a legkorszerűbb technikák segítségével hozzájáruljon a közlekedéssel kapcsolatos kompetenciáid fejlesztéséhez. Ezzel elősegítve a balesetmentes közlekedést.

Az idei évtől új tananyagokat is találsz a honlapon:

- gyalogos közlekedés

- polgárőri ismeretek

- biztonságos kerekesszékes közlekedés

- a diszkóbalesetek okai és azok megelőzése, sőt

idéntől az óvodások számára is oktatnak közlekedési ismereteket.

Hogy miért jó fellépni, áttekinteni, megtanulni azon kívül, hogy megóvhatod magad és társaid a balesetektől?

Az állam a képzést elvégzők részére 50.000 ingyenes, hatóságilag akkreditált, e-learninges ("AM", "A", "A1", "A2", "B", "C", "D" kategóriás) elméleti képzést biztosít. Ez jelentős segítséget jelenthet az érintett tanulók családjainak!

Próbáld ki! Tanulj! Közlekedj balesetmentesen!

Módosult az intézmény Házirendje

Tisztelt Szülők! Kedves Tanulóink!

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola jogszabályváltozás miatt módosította házirendjét. Az új Házirend elolvasható a Dokumentumok menüben, illetve ide kattintva.

Tisztelettel: Vezetőség

Tanévzáró ünnepély a Bélában

Kedves Tanulóink! Tisztelt Szülők!

Elérkezett a régóta várt időszak, a nyári szünet. 2016. június 21-én 17 órakor tartjuk ünnepélyes tanévzáró ünnepélyünket.

Vezetőség

          

Interjú Garai Mariettával, Szekszárd diákpolgármesterével

A Szekszárdi Vasárnapban 2016. május 8-án Garai Mariettával, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium 10.C osztályos tanulójával, a gimnázium DÖK-elnökével és Szekszárd város diákpolgármesterével készítettek interjút.

Közösségi szolgálat teljesítése a Szekszárdi Katasztrófavédelemnél!

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségén az I. Béla tanulói közösségi szolgálatot teljesíthetnek.

Júniusban az alábbi időpontokban várják a tanulókat:

június 23. 14:30-tól

június 27. 14:30-tól

június 28. 14:30-tól

június 19. 14:30-tól

június 20. 14:30-tól

Helyszín: Szekszárd, Mikes u. 16-22.

A közösségi szolgálati naplód magaddal kell vinned!

 

Középiskolások hete - nyári tábor a pécsi Orvoskaron

Kedves Tanulóink!

Irány az orvosi!

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara 2016. augusztus 22-26. között nyári tábort szervez 9-13. évfolyamos középiskolás diákoknak.

Megemlékeztünk június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napjáról

      

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium 2016. június 4-én Hatáartalanul témanap keretében (rendhagyó irodalomórák, történelemórák) keretében emlékezett meg a Trinanoni békeszerződésről. Tanulóink részt vettek a városi ünnepségen is (http://kadarka.net/cikkek-kat/nemzeti-osszetartozas-napja-unnepi-megemlekezes-szekszard-2016).

 

Nyelvi szintfelmérők ereménye

 

 Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

 

A leendő 9. évfolyamos tanulók nyelvi csoportjait itt tekinthetik meg. A besorolás alapja a megírt szintfelmérő(k).

 

Tisztelettel: Vezetőség

Kiemelkedő Diákolimpiai sikerek értek el Szemerei Levente és a B33-as kosarasok

2016. május 28-29-én Székesfehérváron rendezték az Atlétika Diákolimpia Országos Döntőjét, ahol Szemerei Levente 1500m-en és 3000m-en is Országos Bajnoki címet ért el

Edző: Szőke Gergő, testnevelő: Bárdos László
 
2016. május 28-án a Kosárlabda B33 Diákolimpia Országos Döntőjét Pécsen rendezték, ahol iskolánk lány csapata 2. helyezést ért el. A kiemelkedő eredmény Studer Ágnes, Propszt Amanda 11.C osztályos, valamint Elek Zita és Süle Gabriella Alida 10.A osztályos tanulók érdeme.
Edző: Szabó Noémi, testnevelő: Vecsési Klára és Bárdos László
 

Kompetenciamérés

 Kedves 10. évfolyam! Tisztelt Szülők!

2016.május 25-én kerül sor az Országos Kompetenciamérésre, melyet a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 80. §-a szabályoz.

A felmérés időpontja 2016. május 25. 8.00 óra. A tanulóknak 7.45-re kell a számukra kijelölt tanterem előtt megjelenni az alkalomhoz illő ruhában.

Minden tanulónak szüksége lesz a mérésen tollra, vonalzóra és számológépre, melyet a tanulónak kell magával hoznia.

A terembeosztás:

10. A  A/16

10. B  A/18

10. C  A/19

AJKP  A/19

Sikeres munkát kívánunk!

Európai Tehetségpont lett az I. Béla Gimnázium

Gimnáziumunk tagja lett az Európai Tehetségtámogató Hálózatnak. Ennek köszönhetően iskolánk is felkerült az Európai Tehetségtérképre. (echa.info/high-ability-in-europe)

A szervezetnek jelenleg 25 ország 250 intézményi Tehetségpont a tagja.

Nagy örömmel várjuk a közös munkát az Európai Tehetségtámogató Hálózat tagjai között.

 

 

 

Nyelvi szintfelmérő és szülői tájékoztatás a leendő kilencedikeseknek és szüleiknek

Kedves leendő Bélások! Tisztelt Szülők!

2016. május 18-án tájékoztató napot tartunk.

A program:
15:30-tól a leendő kilencedikesek nyelvi szinfelmérőt írnak. (A pótló időpont: 2016. május 25. (szerda) 14:30 óra) A termekbe való beosztásról az A épület földszintjén lehet informálódni. A nyelvi szintfelmérők eredményei a jövő hét elejétől várhatóak honlapunkon.
15:30-tól 18:00-ig a szülőkkel való személyes egyeztetés:
     a beiratkozásig szükséges teendőkről (például a beiratkozás, a szöcsketábor időpontja vagy a tankönyvrendeléshez a tankönyvlista kiosztása és visszaküldésének időpontja) és
     gyermekük neveléséhez, oktatásához szükséges további információkról.
 
Tisztelettel:
Vezetőség

Közösségi szolgálat teljesítése Pünkösdkor

SÜRGŐS KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI HIRDETMÉNY

Nyári diákétkeztetés 2016

Az Önkormányzat a  hátrányos helyzetű, valamint a rendszeres gyermekvédelmi  kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű, szekszárdi lakhellyel rendelkező, iskolás korú gyermekek részére biztosítja a nyári szünet 55 munkanapjára a szünidei gyermekétkeztetést. 

Az önkormányzat az étkezést a Dienes Valéria Általános Iskola konyháján biztosítja ( Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6.)
Az étkeztetés igénybevételének módja: éthordóban történő elszállítás.
 
A Gyermekek, illetve szülők a személyzeti bejáraton keresztül tudják a konyhát megközelíteni, naponta 11.30-13.00 óra között. 
 
A kitöltött igénylőlapokat a Gimnázium 9. -es(gazdasági) irodába kell leadni.
 
 
A jelentkezési határidő: 2016. május 17. reggel 9.00 óra
 
Köszönettel:
Kelemenné Bősze Szilvia
gazdasági ügyintéző

HELIKON 2016 ünnepi játékok sikerei

2016? Akkor ismét Helikon! Gimnáziumunk számos tanulója vett részt a 2016. évi Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeken. A versenyen több kategóriában értünk el minősítést. Az esemény alatt tanulóinkról készült fotókat itt tekinthetik meg.

FIGYELEM!Rajzpályázat

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet "Az én modern városom, Szekszárd" címmel.

3D-s modellezés és animáció Maya-val!

Érdekel a 3D grafika? Szívesen megtudnád, hogy készülnek a számítógépes film-jelenetek és a 3D játékok modelljei? Szeretnél te is ilyeneket készíteni?

Akkor gyere Te is! Várunk a Szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulója, a 2016-os  Neumann verseny, 3D kategória győztese, Bocz Mária Lana képzésére, aki szerda délutánonként megtanítja a Maya szoftver segítségével a 3D modellezés és animáció alapjait!
 
A foglalkozás ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
 
Helyszín: Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kadarka u. 25-27. B/7 terem 
Időpont: szerdánként 15:20 – 17:00 
Első foglalkozás: 2016.04.20. szerda

Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár pályázatos versenyei

Kedves Tanulóink! Tisztelt Szülők!

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár két írópályázatot hirdetett. Az egyik egy meseíróverseny, a másik egy nagyotmondó verseny.

További részletekért keressétek fel a könyvtár honlapját.

I. hely a IX. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Rappay Bence (10.C) és Varga Péter (11.C) a 2016. április 8-9-én Miskolcon megrendezésre került IX. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián, "Víz és Környezet" szekcióban I. helyezést értek el „A felszíni vizek megőrzésének lehetőségei a Szedresi Ős-Sárvíz területén” című kutató munkájukkal. A zsűri az egyetemi OTDK-ra való továbbjutásra javasolta a munkát.

Felkészítő tanár: Barocsai Zoltán   

Egyénileg választható tanórák a 2016/2017. tanévre a jelenlegi 10.évfolyam számára

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

 
A 10. évfolyamos tanulók számára a következő tanévi egyénileg választható órákról való tájékoztatót és szándéknyilatkozatot a jobb oldali menüsor Egyénileg választható tanórák a 2016/2017. tanévben menüpontban és az alábbi linkeken találod meg.
A szándéknyilatkozat leadási határideje: 2016. március 31.
A megfontolt döntést elvárjuk.
 
 
 
Tisztelettel: Vezetőség